Yurtdışı Eğitim, Amerika dil okulu, ingiltere dil okulu, malta dil okulu, Yurtdışı eğitim danışmanlığı
Edu Vizyon Yurtdışı Eğitim Danışmanlığı 0 212 543 58 06

Amerika Öğrenci ( F-1 ) Vizesi hakkında Sık Sorulan Sorular

F-1 vizesi almadan önce

F-1 vizesi almak için şartlar nelerdir?

F-1 vizesi alabilmek için, öğrencinin aşağıdaki koşulları sağlaması gerekmektedir:

• ABD’ye bir İngilizce dil eğitim programı için gelmiyorsanız, İngilizceniz iyi olmalıdır. Bazı durumlarda, okul size İngilizce öğretmek için özel ayarlamalar yapabilir.

• Eğitiminizi tamamlamak için gerekli maddi imkana sahip olduğunuzu kanıtlayın.

• USCIS tarafından onaylanmış bir okulda tam zamanlı çalışmalara katılmayı planlayın.

• Okulunuzdan I-20A-B Formu edinin.

 F-1 vizesinin faydaları nelerdir?

F-1 vizesi sahibi olan öğrenciler aşağıdaki faydalardan yararlanabilirler:

• ABD’ye gelerek diploma ya da sertifika verilen tam zamanlı bir eğitim programına katılmak;

• USCIS’yi haberdar ederek değişik bir okula geçiş yapmak veya akademik program değişikliği yapmak;

• Kampüs içinde yasal olarak yarı zamanlı çalışmak. Pratik eğitimle alakalı veya ekonomik olarak gerekli olduğu takdirde kampüs dışında bile iş arayabilirsiniz;

• Eğitiminizi tamamlama süresi boyunca ABD içinde veya yurt dışında seyahat edebilme esnekliği; ve,

• Eş ve çocuklarınızı F-2 vizesiyle birlikte ABD’ye getirebilme imkanı.

 F-1 vizesinin kısıtlamaları nelerdir?

F-1 vize statüsündeki öğrenciler aşağıdakileri yapmalıdırlar:

• Yalnızca USCIS’den önceden izin aldığınız takdirde kampüs dışında çalışabilirsiniz.

• Vizenizin onaylandığı okula gitmek zorundasınız.

• F-2 statüsündeki eşiniz ve çocuklarınız ABD’de çalışamaz.

 F-1 vize başvurumu nereye yapmalıyım?

• İkamet ettiğiniz yere en yakın ABD konsolosluğuna başvurun.

• Şu anda Amerika’da göçmen-olmayan bir statüde bulunuyorsanız, F-1 statüsüne geçmek için başvuruda bulunabilirsiniz. USCIS tarafından onaylanmış Amerikan okulunda eğitim görmek için başvurmalısınız. Kabul edilirseniz, okul size I-20 formu hazırlayacak. Bu formu ve I-539 Formu’nu USCIS’ ye ulaştırmalısınız. Eğer USCIS başvuruyu onaylarsa yeni bir I-94 Formu adınıza hazırlanacak.

F-1 vizesinin işlem süresi ne kadar?

F-1 vizesinin işlem süresi başvurduğunuz konsolosluğa, geçmiş ve güvenlik kontrolü sonuçlarınıza göre değişmektedir. F-1 vizenizi birkaç gün içinde de alabilirsiniz, birkaç haftada da.

F-1 Vizesi sahibi olarak ABD’de eğitim görürken

ABD’de ne kadar süre kalabilirim?

I-20 Formunuz eğitiminizi tamamlamanız için kalabileceğiniz zaman dilimini belirtir. Eğitiminiz bitene kadar kalma izniniz var.

F-1 vizesi sahibiyken statü değiştirebilir miyim?

Evet, F-1 vizesi sahibiyken başka bir statüye geçmek için başvuruda bulunabilirsiniz. Birçok öğrenci F-1’den örneğin H-1B’ye geçmekte ve böylece ABD’de bir şirkette çalışabilmektedir. Diğer ziyaretçi ve çalışma vizeleri de bulunmaktadır.

Başka bir okula geçiş yapabilmek için gereken koşullar nelerdir?

• Akademik bir kurum ya da dil-eğitimi programına katılmalısınız;

• Tam zamanlı öğrenci olarak kayıtlı olmalısınız;

• Okul yabancı öğrencileri kabul edebilmek için USICE [(ABD Göçmen ve Gümrük Muhafaza) – (U.S. Immigration and Customs Enforcement)] tarafından onaylanmış olmalıdır;

• Eğitiminizi tamamlamak için yeterli mali kaynaklarınızı göstermelisiniz;

• Yabancı vatandaşlığınızı bırakma niyetinde olmadığınızı kanıtlamalısınız.

ABD dışına seyahat edebilir miyim?

Evet. ABD’den ayrılışınız beş ayı geçmediği takdirde geri dönebilirsiniz. Eğer orijinal F-1 vizenizin süresi dolduysa yenisini edinmelisiniz. ABD’den ayrılmadan önce I-20 Formunuzu ilgili okul yetkilisine imzalatın.